Carnival de Cuba #2

28. června 2008

click! Loňský kubánský karneval pro mě byl vyvrcholením druhé etapy mého londýnského pobytu. Byla to velká událost a proto jsem letos očekával něco podobného. Bohužel realita byla jiná. Guillermo, můj bývalý taneční mistr a tradiční organizátor Conga procesí na několika posledních Kubánských karnevalech, se musel v září loňského roku odstěhovat do Yorku. Důvodů jeho přestěhování bylo víc, ale hlavním bylo to, že dělal tanec z nadšení a ne pro peníze. A pro takové lidi je Londýn bohužel moc drahý. Protože letos Guillerom neměl v Londýně žádné taneční lekce, neměl ani žáky, kteří by tvořili základ procesí. Tak v něm tedy letos byly pouze děti, koučované stejně jako loni Andreou (na fotkách s praporem, kterým se rozhání čumící dav).

Celý ten letošní kubánský karneval byl takový rozpačitý. Moc dlouhé fronty u stánků a mizerný program na pódiu. Naštěstí se nám v jednu chvíli o rozptýlení postarali dva Elvisové, kteří se prý účastní všech londýnských festivalů. Zatančili nám nejprve spolu, pak s sebou strhli i pár přihlížejících slečen.

K večeru se dav trochu rozhýbal a roztančil. To už jsme ale bohužel museli odejít, protože jsme ještě měli namířeno na oslavy čtyřicátin Nadina učitele angličtiny.

Guillermo rozcvičuje dětské procesí.  Bubeníci dělali procesí hudební doprovod.  Focení před vlastní akcí.  Petra Jaguárová, Magda Hadička, Naďa (dělá ksychty) a Mejla Buřtík.  Conga procession. Andrea rozhání dav, Guillermo vede děti nalíčené podle afrických tradic.  Člověk na festivalech potká spoustu zajímavých lidí, Londýn je opravdu multi-kulti. Dvě paní v burkách vedoucí dvě děti vystrasované z toho, že jim je jasné, že něco tu je špatně, když se všichni kolem nich chovají jinak než oni. Vysoký Číňan se svou slečnou, oba pravděpodobně rodilí Angličané. Zprava kouká klasická puberťačka fotící vše mobilem. Vlevo bubenický band uzavírající procesí.  Conga procession #2.   Conga skončila na hlavním pódiu.  Elvisové, v pozadí jejich moral support.  Elvisové se slečnama. No, možná už to jsou paní podle té pneumatiky kolem pasu.  Elvisové #2.  Elvisové si dali s jednou slečnou sendič. Bohužel vyfoceno pozdě.  Všichni se na mě koukejte, jakej sem hustej rapper.  Slunce už tolik nepálí a vypilo se pár piv. Tančí se kubánská salsa.  Společné foto #1, by Petra.  Společné foto #2, by Petra.