V průběhu října sem se začal rozhlížet po netu po nějaké turistické skupině podobné naší anglické. Našel jsem Pěšáky. Slovo dalo slovo a slíbil jsem, že s nimi zajdu na výlet. Dva výlety jsem propásl, protože mi do sobotního dne vždy něco vlezlo. Potřetí se povedlo a šel jsem s nimi asi 20km výlet z Lán na Křivoklát.
Start výletu byl v 0730 na Hradčanské, tak jsem musel z Jílového vyjet v brutálních 0600. Ale slib je slib a dosyta spát můžu, až budu po smrti. Jeli jsme celkem v osmi lidech. Později v průběhu dne jsem se dozvěděl, že Pěšáci už spolu chodí přes dva roky. Protože členové skupiny mají tak mezi 40 a 50 lety a chodí na pěší výlety poměrně často, opravdu podrobně znají většinu zajímavých koutů Československa.
Cesta vedla skoro celou dobu lesem. Začínali jsme ve vesničce Lány. Že to jsou TY Lány mi seplo
až když jsem viděl u zámecké brány hlídkovat ozbrojeného vojáka.
Hned za Lány jsme sešli do lesa a většinu trasy jsme šli podél plotu lánské obory. Přibližně ve dvou třetinách cesty se nacházela Klíčavská přehrada. Vystoupali jsme na její hráz, na které jsme si dali oběd "co baťoh dal". Většina baťohů dala obložené chleby nebo bagety. Některé daly i nějaké sladké dobrůtky. A jeden dal dokonce i norský karamelizovaný kozí sýr nakrájený na kostičky, aby se na každého dostalo.
Po obědě jsme došli podél Berounky na Křivoklát. Na prohlídku interiérů zámku jsme dorazili moc pozdě, ale nádvoří ještě otevřené bylo. Tam jsem si uvědomil, že jsem na Křivoklátě už někdy v minulosti byl. Ale do dnešního dne jsem si nedokázal vybavit s kým a při jaké příležitosti. Zase ta paměť, sfiňa jedna. Výlet jsme uzavřeli výbornou večeří v hotelu v podhradí. Po šesti porcích kančího a dvou kuřecího se všichni oblizovali až za ušima.
Domů jsem dorazil až krátce před jedenáctou hodinou, protože mi asi o minutu ujelo metro a díky tomu i bus v 2100 domů. Převážnou část hodinového čekání jsem strávil v sídlištní nálevně na Budějovické mezi Ukrajincema a ožralýma troskama. Připadal jsem si tam jak na jiné planetě. Naštěstí návštěva proběhla bez komplikací a po docucání pivka jsem se nechal odvézt do vyhřáté postele.
Bonus: Výlet pohledem Blanky.